Home » Licentie info

Licentie info


Freeware

Freeware staat over het algemeen voor softwareproducten die gratis kunnen worden gedownload en gebruikt, voor onbepaalde tijd. Thuis gebruik van een product voor activiteiten die geen inkomsten genereren, wordt beschouwd als persoonlijk gebruik, terwijl het gebruik ervan in een bedrijf of soortgelijke scenario's wordt geclassificeerd als commercieel gebruik. Het is gebruikelijk voor softwareleveranciers om een applicatie freeware voor persoonlijk gebruik te maken en tegelijkertijd een vergoeding te eisen die betaald moet worden voor commercieel gebruik. Niettemin is er een aanzienlijke hoeveelheid software die freeware is voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik.


Free software

Software onder een versie van de GNU GPL-licentie valt binnen een vergelijkbare categorie en wordt vrije software genoemd. Zoals vermeld door de FSF (Free Software Foundation) gaat gratis in deze context verder dan "geen betaling" - u hebt de vrijheid om een stukje software te gebruiken, delen, bestuderen en wijzigen. Om dit mogelijk te maken, moet de broncode voor die software vrij beschikbaar worden gemaakt, wat ook geldt voor gewijzigde en gedeelde (gedistribueerde) versies. Gratis software kan gratis worden gebruikt voor persoonlijke en commerciële doeleinden. Als een persoon of bedrijf echter een afgeleid softwareproduct maakt door de oorspronkelijke broncode te wijzigen en het resultaat wil verspreiden, moet dit worden gedaan onder dezelfde voorwaarden voor vrije software, inclusief de wijzigingen in de broncode.


Donationware

Donationware is een variatie op de freeware-licentie. Donationware kan gratis worden gedownload en gebruikt, maar de ontwikkelaars accepteren donaties, hetzij voor zichzelf of voor een non-profit organisatie naar keuze. Het downloaden en gebruiken van de software is gratis en een donatie is niet verplicht. Het bedrag kan worden vastgesteld, één van meerdere keuzes of volledig naar goeddunken van de gebruiker.


Freemium

Freemium biedt een aantal (of de meeste) van hun functies gratis aan, maar rekent een bedrag voor geavanceerde pro functies of, in sommige gevallen, om advertenties uit de interface van de toepassing te verwijderen.